Breginj – Stol

Breginj-Stol..

 

 

 

 

 

 

IZHODIŠČE: Breginj (550 m)

VRH: Stol (1673 m)

ČAS HOJE: 3 h 

ZAHTEVNOST: Lahka označena pot

VIŠINSKA RAZLIKA: 1123 m

GPS sledi —>

OPIS POTI:

S parkirišča v Breginju nadaljujemo po asfaltni cesti na desno v smeri Stola in Muzca. Cesta se najprej vzpne skozi vas, mi pa ji v križiščih sledimo v že znani smeri. Višje cesta izgubi asfaltno prevleko in nas mimo starega mlina pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo rahlo desno (levo cerkev Marije Snežne). Cesta, ki se še naprej zmerno vzpenja, pa nas kmalu pripelje do označenega razpotja, kjer se v levo odcepi markirana peš pot na Muzec (Musc).
Nadaljujemo v smeri Stola in vzpon še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, le ta pa nas kmalu pripelje do naslednjega označenega križišča. Ponovno nadaljujemo desno v smeri Stola in Svete Marjete (levo Musc) po naprej sprva zložni cesti. Po nekaj minutah nadaljnje hoje, nas markacije usmerijo levo na markirano peš pot, ki višje nekajkrat preči že omenjeno gozdno cesto. Omenjeni peš poti (lahko tudi cesti), ki se prične vse strmeje vzpenjati, nato sledimo vse do cerkvice Svete Marjete (973 m).
Od cerkvice nadaljujemo po strmi peš poti, ki nas iz gozda hitro pripelje na razgledna travnata pobočja. Ko stopimo iz gozda, se nam odpre čudovit pogled na Breginjski kot in vrhove, ki obdajajo omenjeni kot. Pot naprej preide na neizrazit stranski greben, po katerem se nato vse strmeje vzpenjamo. Višje nas pot pripelje na neoznačeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo rahlo navzdol prečna pot h Klatnici) in vzpon nadaljujemo po nam že znanem neizrazitem grebenu. Pot s katere se nam odpirajo vse lepši pogledi na Jadransko morje, Breški Jalovec in greben Muzcev, se višje še strmeje vzpne, nato pa zavije nekoliko v desno, kjer preči zelo strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pobočja. Naprej se pot rahlo položi in nas pripelje na glavni greben najdaljšega grebena v Julijskih Alpah.
Ko stopimo na greben nadaljujemo desno (levo Muzec) in vzpon nadaljujemo po zelo razglednem grebenu. Pot, ki se najprej rahlo spusti in nam nudi lepe poglede kaninski masiv, se nekajkrat za krajši čas strmo vzpne in nas po približno 15 minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Stola.

Več slik dobite na spodnji povezavi:

http://www.hribi.net/izlet/breginj_stol_kobariski_/1/750/1464

Komentiraj